Wolfram Research, Inc.

Wolfram Research, Inc., Logo

Wolfram Research, Inc. este una dintre cele mai respectate companii mondiale de IT, ce domină sfera tehnologiilor computaționale în decursul ultimilor 25 de ani, companie inovatoare și realizatoare de descoperiri epocale în informatica teoretică și cea aplicată.

Fondatorul și managerul neobosit al WRI este Stephen Wolfram, savant și autor britanic cunoscut pentru rezultatele obținute în domeniul Fizicii Teoretice, Informaticii și Matematicii Aplicate. A susținut teza de doctor în fizica teoretică în cadrul California Institute of Technology la vârsta de 20 de ani. Pentru rezultatele obținute i s-a decernat în anul 1981 Premiul MacArthur, devenind cel mai tânăr deținător al premiului. În anul 2012 i s-a decernat Premiul Societății de Matematică Aplicată a SUA. Este deținător și al multor altor premii științifice de prestigiu. Stephen Wolfram este profund implicat în dezvoltarea tehnologiilor companiei Wolfram Reserch, Inc., a design-ului funcțional și a produselor de bază ale companiei.

Produsul pilot al companiei Wolfram Research, Inc. este sistemul de calcul tehnic Mathematica, prima versiune a căruia a fost lansată pe 23 iunie 1988. Mathematica este liderul incontestabil în domeniul calculului simbolic, dar oferă un spectru larg de oportunități de calcul ce depășesc cu mult paradigma computațională tradițională. Mathematica este integrată cu majoritatea produselor companiei Wolfram Research, Inc.

Sistemul Mathematica este folosit pe larg în diverse domenii de cercetare științifică. Nu mai puțin de 10 deținători ai Premiului Nobel în domeniului Fizicii, Chimiei și Economiei, cum sunt spre exemplu: John Nash, Wolfgang Ketterle, Frank Wilczek, au obținut rezultate importante cu ajutorul Sistemului Mathematica.

Sistemul Mathematica este folosit pe larg în domeniul educației: preuniversitare, universitare și postuniversitare.

Pe 16 mai 2009 compania WRI a lansat motorul de generare a cunoștințelor Wolfram Alpha. Motorul WA a adus o nouă abordare în generarea și achiziționarea cunoștințelor cu implicarea masivelor mari de date, suplimentar la indexarea semantică a textului.

Pe 21 iulie 2011 Wolfram Research, Inc. a lansat formatul de text reactiv CDF – Computable Document Format. CDF este un format de documente electronice proiectat să permită o autorizare simplă a conținutului interactiv generat dinamic.

În iunie 2014, Wolfram Research, Inc. a introdus oficial Limbajul Wolfram ca un nou limbaj de programare poli-paradigmă. Este limbajul original folosit în sistemul Mathematica.

Printre alte produse ale WRI pot fi menționate:
SystemModeler, folosit pentru construirea modelelor matematice simulative, profund integrate cu sistemul Mathematica, în cadrul căruia ele pot fi cercetate;
Workbench, folosit pentru crearea pachetelor și softurilor complexe în cadrul sistemului Mathematica,
gridMathematica, orientată pe calcul paralel pe clustere și super computere,
Finance Platform, orientată spre calcul complex financiar în baza masivelor largi de date din cadrul burselor de valori, băncilor și piețelor financiare,
webMathematica, orientată spre crearea conținutului Web în baza unor calcule complexe,
Wolfram Development Platform – platformă de calcul în cloud,
Wolfram Programming Lab – realizare în cloud a sistemului Mathematica și Limbajului Wolfram,
Wolfram Community – portalul utilizatorilor produselor companiei Wolfram Research, Inc., în cadrul căruia se desfășoară discuții pe cele mai variate teme ce țin de aplicațiile produselor Wolfram Research, Inc. începând de la domeniul educațional până la cele mai avansate subiecte științifice din toate domeniile de interes,
• Etc.

Wolfram Research, Inc. a oferit consultanța matematică necesară pentru popularul serial de televiziune CBS Numb3rs, care reflectă în stil artistic aspectele matematice ce țin de cercetarea infracțiunilor.

Compania Wolfram Research, Inc., este inițiatorul creării unui centru comun cu Universitatea de Stat din Moldova. Este al treilea centru de acest tip pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, alături de cele din Universitatea Economică de Stat din Sankt-Petersburg și Universitatea de Stat din Minsk.

Centrul Wolfram Research Moldova își propune ca scop nu doar implementarea la USM a tehnologiilor informaționale de top în domeniile cercetărilor științifice, aplicațiilor și educației, ci și oferirea unui suport real în realizarea cercetărilor științifice și obținerea unor rezultate științifice de valoare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>